Składniki na około 400 ml kremu:
- 3 cytryny
- 3 duże jajka
- 160 g cukru
- 100 g masła
- Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
- Całe jajka łączymy w rondelku z grubym dnem z cukrem i ubijamy trzepaczką do chwili połączenia się (ok. 3 minuty) a następnie podgrzewamy na niewielkim gazie cały czas mieszając.
- Po około 2-3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło.
- Mieszamy nieprzerwanie do chwili połączenia się składników.
- Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia (można przecedzić przez sito). Umieszczemy w słoiczkach i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz