środa, 13 maja 2015

Lemon curd - najlepszy

Meeega pyszny lemon curd. Używałam go do kremu do tortu makowego. Nie mogłam przestać wyjadać go ze słoika i gdybym niezwłocznie go do czegoś nie zużyła niechybnie skończyłby w moim brzuchalu. Boski. Przepis z gotwanie cieszy.



Składniki na około 400 ml kremu:

  • 3 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 160 g cukru
  • 100 g masła  

  1. Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. 
  2. Całe jajka łączymy w rondelku z grubym dnem z cukrem i ubijamy trzepaczką do chwili połączenia się (ok. 3 minuty) a następnie podgrzewamy na niewielkim gazie cały czas mieszając. 
  3. Po około 2-3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. 
  4. Mieszamy nieprzerwanie do chwili połączenia się składników. 
  5. Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia (można przecedzić przez sito). Umieszczemy w słoiczkach i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print