środa, 13 maja 2015

Tort makowy z kremem lemon curd

Wygląda niezbyt szałowo, ale wrzucam przepis, bo nie chcę go zgubić. Muszę go zrobić jeszcze raz. Opadł mi niestety. Pewno za szybko wyjęłam z piekarnika. :-) Tak to  jest jak się chce w jeden wieczór zrobić lemon curd i trzy ciasta. Plus jeszcze sałatkę i mięsko na grilla, plus się dogląda gluta i modli się, żeby się nie daj Boże nie obudził w trakcie ubijania piany. ;-)
Przepis z tego bloga. Cytuję toczka w toczkę.



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Biszkopt makowy:


  • 150 g zmielonego maku (suchego)
  • 5 jajek
  • 3 łyżki zmielonych migdałowych 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 85 g cukru
Krem:

* 450 g mocno schłodzonego lemon curd  (cała porcja z przepisu)
* 450 ml kremówki
* 400 g mascarpone
* 6 czubatych łyżek cukru pudru


  1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę (ok. 6-7 minut, na najwyższych obrotach miksera). Do masy jajecznej dodajemy mak wymieszany z mąką oraz migdałami i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
  2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).
  3. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.
  4. Mocno schłodzoną śmietankę oraz mascarpone ubijamy z cukrem pudrem do chwili aż powstanie gęsta masa, do której dodajemy schłodzony lemon curd i miksujemy kilkanaście sekund, tylko do momentu aż składniki się połączą.
  5. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy na niego połowę masy. Przykrywamy ją drugim blatem i przykrywamy resztą kremu. Przy pomocy łyżki wyrównujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print