Składniki na 12 szt:
- 175 g cukru brązowego
- 175 g rabarbaru pokrojonego w kostkę (można zrobić pół na pół z truskawkami, albo jabłkami)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (lub oleju)
- 1 jajko
- 1 łyzka ekstraktu z wanilii
- 125 ml maślanki (jogurtu, lub mleka)
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g cukru brązowego
- 50 g masła
- opcjonalnie 50 g mielonych migdałów, lub orzechów
- Piekarnik nagrzać do 220 stC.
- Wszystkie składniki kruszonki połączyć w palcach, włożyć do lodówki.
- Wszystkie mokre składniki na muffinki zmiksować. Dodać suche składniki (poza rabarbarem)i ponownie zmiksować.
- Dodać rabarbar i wymieszać łyżką.
- Masę wlać do foremek do muffinek i posypać kruszonką.
- Piec 15-18 min.(do suchego patyczka).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz