środa, 13 maja 2015

Rabarbarowe muffinki z kruszonką (śniadaniowe)

Muffinki, które bez wyrzutów sumienia zjadam na śniadanie. Dwie sztuki do kawy i mogę startować (zakupy, plac zabaw, sprzątanie i kilka innych pozadomowych aktywności). Zabieram je ze sobą jako "pozabawową" przekąskę dla dziecka. Zjadamy po jednej wracając z palcu zabaw. Są też moim hitem podwieczorkowym. :-)




Składniki na 12 szt:

  • 175 g cukru brązowego
  • 175 g rabarbaru pokrojonego w kostkę (można zrobić pół na pół z truskawkami, albo jabłkami)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (lub oleju)
  • 1 jajko
  • 1 łyzka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml maślanki (jogurtu, lub mleka)
  • 200 g mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g masła
  • opcjonalnie 50 g mielonych migdałów, lub orzechów
  1. Piekarnik nagrzać do 220 stC.
  2. Wszystkie składniki kruszonki połączyć w palcach, włożyć do lodówki.
  3. Wszystkie mokre składniki na muffinki zmiksować. Dodać suche składniki (poza rabarbarem)i ponownie zmiksować.
  4. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką.
  5. Masę wlać do foremek do muffinek i posypać kruszonką.
  6. Piec 15-18 min.(do suchego patyczka).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print