piątek, 15 maja 2015

Szybki sernik kajmakowy na zimno

Meeega pyszny sernik. Lepszy od mojego ulubionego pieczonego sernika kajmakowego. Żelatyny jest na tyle mało, że sernik zachowuje swoją puszystość, a wystarczająco dużo, aby był ścisły i nie rozpadał się przy krojeniu.  Rozpływa się w ustach. W konsystencji jest czymś nieco zbliżonym do ptasiego mleczka, jest jednak delikatniejszy, rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.



Składniki na formę 22 cm:
  • 500 g mascarpone
  • 300 g serka śmietankowego typu philadelphia (almette, twój smak)
  • 400 ml kremówki
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g kajmaku
Składniki na spód:
  • 160 g ciasteczek owsianych (lub herbatników)
  • 75 g stopionego masła
  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasteczka rozgnieść, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę mocno ugniatając palcami.
  3. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
  4. Kajmak zmiksować z serkiem śmietankowym. 
  5. Kiedy się połączą, wciąż miksując dodać żelatynę do całkowitego połączenia.
  6. Mascarpone i śmietankę zmiksować na puszystą masę (ok 3-5 min).
  7. Dodać masę śmietanową do kajmakowej i zmiksować na małych obrotach miksera.
  8. Wlać na spód.
  9. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print