Składniki na formę 22 cm:
- 500 g mascarpone
- 300 g serka śmietankowego typu philadelphia (almette, twój smak)
- 400 ml kremówki
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml ciepłego mleka
- 400 g kajmaku
Składniki na spód:
- 160 g ciasteczek owsianych (lub herbatników)
- 75 g stopionego masła
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasteczka rozgnieść, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę mocno ugniatając palcami.
- Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
- Kajmak zmiksować z serkiem śmietankowym.
- Kiedy się połączą, wciąż miksując dodać żelatynę do całkowitego połączenia.
- Mascarpone i śmietankę zmiksować na puszystą masę (ok 3-5 min).
- Dodać masę śmietanową do kajmakowej i zmiksować na małych obrotach miksera.
- Wlać na spód.
- Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz