sobota, 12 września 2015

Cytrynowe muffinki pełnoziarniste z serem i jabłkami

Pyszne, wilgotne, aromatyczne pełnoziarniste muffinki, które kuszą aromatem wanilii i cytryny, wypełnione obficie serkiem i jabłkami. 
Mój dwuletni synek  zawsze pomaga mi wypełniać motylkowe foremki; nakładać do nich ser i kawałki owoców, a że słodyczy generalnie mu nie daję, to bez wyrzutów sumienia pozwalam mu spałaszować przynajmniej jedną taką muffinkę dziennie. :-)




Składniki na 12 szt:

  • 1,5 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 2/3 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego (lub pasty waniliowej)

Dodatkowo:
  • 1 szkl sera śmietankowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mąki
  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C. 
  2. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie obtoczyć ja w 1 łyżce mąki.
  3. Ser zmiksować z 1 jajkiem i 3 łyżkami cukru pudru.
  4. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę.
  5. Do foremek od muffinek nakładać kolejno ciasto, ser, jabłka, ciasto.
  6. Piec ok 20 min.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print