Składniki na 2 duże porcje:
- 1 szkl pęczaku
- 2 szkl wrzątku
- 1 cebula
- 20 g pieczarek
- 300 g szpinaku baby
- 150 ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- Pęczak opłukać i zalać chłodną wodą na minimum 2 godz.
- Po tym czasie kaszę odcedzić, zalać 2 szkl wrzątku i gotować ok 25-30 min. (U mnie kasza z wczoraj, odgrzana na patelni)
- Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki umyć i drobno posiekać. Dodać do cebuli. Przesmażać ok 7 min.
- Szpinak umyć, drobno posiekać, dodać do pieczarek i cebuli. Doprawić.
- Smażyć jeszcze 2 min.
- Pęczak podawać z potrawką ze szpinaku i jajkiem sadzonym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz