środa, 9 września 2015

Kasza pęczak ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Czasem najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. A tu i prosta i całkiem zdrowa,. I kasza i jajko i warzywka. Mniam!



Składniki na 2 duże porcje:

  • 1 szkl pęczaku
  • 2 szkl wrzątku
  • 1 cebula
  • 20 g pieczarek
  • 300 g szpinaku baby
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  1. Pęczak opłukać i zalać chłodną wodą na minimum 2 godz.
  2. Po tym czasie kaszę odcedzić, zalać 2 szkl wrzątku i gotować ok 25-30 min. (U mnie kasza z wczoraj, odgrzana na patelni)
  3. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Pieczarki umyć i drobno posiekać. Dodać do cebuli. Przesmażać ok 7 min.
  6. Szpinak umyć, drobno posiekać, dodać do pieczarek i cebuli. Doprawić.
  7. Smażyć jeszcze 2 min.
  8. Pęczak podawać z potrawką ze szpinaku i jajkiem sadzonym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print