niedziela, 7 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa (wegańska)

Mój synek ubóstwia tą wersję ogórkowej, podobnie zresztą jak ja, która fanką tradycyjnej nigdy nie byłam. Gorąco polecam tą pyszną, sycącą zupkę.



Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 0,5 kg ogórków
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 por 
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • olej rzepakowy
  • czarny pieprz 
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Cebulę, czosnek i pora obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na oleju,
  2. Dodajemy obrane i pokrojone drobno warzywa, pieprz, liść, sól i pieprz (poza ogórkiem).
  3. Kiedy warzywa ugotują się do miękkości dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki, oraz posiekany koperek i gotujemy jeszcze 15 min.
  4. 1/3 zupy odlewamy, resztę miksujemy. Łączymy dwie części zupy. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print