niedziela, 7 sierpnia 2016

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą (wegańska)

Kiedy byliśmy w CZD mąż przywiózł mi zupę marchewkową firmy Pan Pomidor & Co. Była rewelacyjna. Próbowałam odtworzyć ten smak i w końcu udało mi się osiągnąć coś zadowalającego.




  • 1,5 l wody
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 mały seler
  • 1 por
  • 1 spora cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • sok z 1 pomarańczy (soczystej)
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno i przesmażyć na oleju rzepakowym.
  2. Zalać wodą.
  3. Dodać pozostałe warzywa obrane, umyte i drobno posiekane, oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
  5. Gotować do miękkości warzyw.
  6. Dodać sok z pomarańczy i zmiksować.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print