Kiedy byliśmy w CZD mąż przywiózł mi zupę marchewkową firmy Pan Pomidor & Co. Była rewelacyjna. Próbowałam odtworzyć ten smak i w końcu udało mi się osiągnąć coś zadowalającego.
- 1,5 l wody
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 2 mały seler
- 1 por
- 1 spora cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm korzeń imbiru
- sok z 1 pomarańczy (soczystej)
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
- Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno i przesmażyć na oleju rzepakowym.
- Zalać wodą.
- Dodać pozostałe warzywa obrane, umyte i drobno posiekane, oraz sól i pieprz do smaku.
- Dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
- Gotować do miękkości warzyw.
- Dodać sok z pomarańczy i zmiksować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz