piątek, 11 lutego 2011

Agar-agar i panna cotta kokosowa

Wreszcie dostałam agar-agar, tapiokę i całe mnóstwo innych eko-wegetariańskich przysmaków. Regularnie będę wam o nich opowiadać :) 
Tymczasem przygotowałam sobie przysmak na kształt pannna-cotty na bazie roślinnego agar-agaru. W trakcie przyżądzania go, bardzo wżne jest aby użyć klarownego mleczka kokosowego. Kupując mleko kokosowe w puszce na górze zwykle odkłada się śmietanka/tłuszcz kokosowy, który by sprawił, że deser będzie smakować jak masło light ;) Takiej wersji nie polecam, natomiast tą którą widzicie poniżej jak najbardziej tak ;) 



  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (ale nie gęstej śmietanki, która zbiera się u góry puszki)
  • 3 łyżki cukru o aromacie wanilii (tzn.trzymanego w towarzystwie laski wanilii)
  • 2 łyżki syropu kokosowego
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 5 gr agar-agaru
  1. Wyskrobać ziarna z laski wanilii.
  2. Wszystkie składniki poza proszkiem agar-agar zagotować w garnuszku z wydrążoną laską wanilii.
  3. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać agar-agar.
  4. Intensywnie mieszać przez minutę.
  5. Ostudzić, przelać do naczynek i wstawić do lodówki.


2 komentarze:

Print