środa, 6 lipca 2011

Bajaderki

Bajaderka - kuliste ciastko wytwarzane z odpadów cukierniczych (po produkcji ciast i ciastek), kakaa, czekolady i bakalii, obtaczane zwykle w wiórkach kokosowych, lub orzechach.

Zostało mi trochę biszkoptu z lamingtonów, więc postanowiłam zrobić bajaderki, wzorując się na tym przepisie :) Ponieważ został mi zwykły, biały biszkopt, wyszły bladziutkie... Hmmm... Powiedźmy że prezentowana poniżej wersja to "Królewna Śnieżka" wśród bajaderek ;) 

Ciastka wyszły smakowicie :) Szybkie i idealne do porannej kawy... Szczególnie jeżeli pogoda rozleniwia jak dziś ;)



Składniki:

  • ciasto czekoladowe lub kakaowe (u mnie siłą rzeczy biały biszkopt),
  • 4 łyżki marmolady wieloowocowej,
  • 4 łyżki amaretto,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 200 ml śmietanki,
  • pokrojone bakalie (u mnie wiórki kokosowe)
  1. W rondelku o grubym dnie zagotować śmietankę kremówkę. 
  2. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i ostudzić.
  3. Placek pokruszyć. 
  4. Do placka dodać alkohol i marmoladę i dokładnie wymieszać. 
  5. Ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę uważając, żeby masa nie była zbyt rzadka.
  6. Na koniec dodać bakalie. Ponownie wymieszać. 
  7. Dłonią formować kule o średnicy dużego orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. 
  8. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się Twoja jaśniejsza wersja , z delikatnym czekoladowym smakiem . super :)

    OdpowiedzUsuń

Print