piątek, 8 lipca 2011

Muffinki z jabłkami

Trudno zmusić mnie do zrobienia innej bazy do muffinek. Jakiekolwiek zmiany w tym przepisie kończyły się zwykle wielkim zawodem. Zmniejszenie ilości oleju, powoduje że muffinki są za suche, mniej mąki, że są kluchowate. Wszystko jest perfekcyjne: proporcje, temperatura, czas pieczenia ;) Efekt? Delikatna, pulchniutka, wilgotna babeczka. Polecam :)



Składniki na muffinki (na 12 szt):
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 niewielkie jabłka
  • 1 szklanka maślanki
  • ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  1. Piekarnik nagrzać do ok. 200°C 
  2. Jabłka wydrążyć i pokroić w niewielkie cząstki.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać przez chwilę w robocie kuchennym. 
  4. Dołożyć pozostałe składniki. 
  5. Krótko zmiksować.
  6. Wypełnić masą foremki i posypać odrobiną jabłek. 
  7. Piec 20 min. z podgrzewaniem dolnym i górnym w piekarniku.


2 komentarze:

  1. Magda "nales"8 lipca 2011 02:53

    dzięki za próbkę smaku. PRZEPYSZNE!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze do usług :D P.S. Jak już zaliczymy imprezkę sushi, umawiamy się koniecznie na indyjskie żarcie i ugotujemy je tak zajebiście że każdy język je pokocha :)

    OdpowiedzUsuń

Print