Nie przepadam za ciastem ptysiowym, ale w kwestii kulinariów jestem gotowa do wszelkich poświęceń ;)
Postanowiłam więc zrobić eklerki z kremem creme brulee, który jest zdecydowanie moim ulubiony deserem zaraz obok panna cotty :) Czy polecam? :D Zgadnijcie ;)
P.S. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej :)
Składniki na ciasto parzone:
- 2 skl. mąki
- 1 kostka masła
- 1 szkl. wody
- 6 jaj
- szczypta soli
Składniki na krem:
Masa creme brulee:
- 500 ml śmietanki 36 %
- 1/3 szkl białego cukru + kilka łyżek do posypania
- nasionka wydłubane z 2 lasek wanilii
- 6 dużych żółtek
- 250g serka mascarpone
- 100 g masła
- 1 szkl cukru
- 150 g kremowego serka (może być zwykły tłusty biały ser, tylko porządnie zmiksowany)
Wykonanie eklerek:
- Piekarnik rozgrzewamy do 220-230 st.C.
- Gotujemy wodę z margaryną i solą.
- Nie zdejmując garnka z gazu (musimy nadal gotować!!!) wsypujemy do wody z margaryną przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką.
- Mieszamy do momentu uzyskania lśniącej kulki.
- Do wystudzonej masy mikserem wrabiamy po jednym jaju.
- Kiedy wrobimy już wszystkie jaja i ciasto będzie miało jednolita masę wykładamy je szprycą na pergamin.
- Pieczemy w temperaturze 220-230 st.C na złoto; w trakcie zmniejszając temperaturę do 200 st.C, a następnie do 180 st.C.
- Po upieczeniu otwieramy delikatnie piekarnik, żeby korpusy odparowały (kilka minut), po czym odstawiamy do ostygnięcia.
- Wystudzone eklerki przecinamy nożykiem w połowie i każdą z części wypełniamy kremem, po czym składamy razem.
Wykonanie kremu:
- Rozgrzej piekarnik do 100 st. bez termoobiegu.
- W garnuszku zagotuj powoli śmietankę,cukier i ziarna wanilii.
- Odstaw na bok do ostygnięcia.
- Ubij delikatnie żółtka (nie spieniaj).
- Wlej do żółtek chochlę lekko ostudzonej śmietanki i wymieszaj
- Dodaj resztę śmietanki i wymieszaj.
- Uderz miską o blat, by zbić bąble.
- Przelej mieszaninę przez sitko.
- Rozlej do niewielkiej formy na tartę.
- Piecz w 100 st.przez 50 min.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia
- Zakryj folią aluminiową i schowaj do lodówki na min 4 godz.
- Masło zmiksuj z cukrem.
- Dodaj serek kremowy i serek mascarpone i dalej miksuj (nie za długo, tylko do połączenia składników).
- Na koniec dodaj masę creme brulee i wstaw do lodówki na noc.
P.S. Do kremy możemy też dodać wiórki kokosowe, czy np. odrobinę serka kremowego. Jeżeli mamy taki kaprys warto dodać je na etapie miksowania masła z cukrem :)
Eklerki najlepiej ozdobić temperowaną czekoladą, tzn. rozpuszczoną w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą) i podgrzaną do temp. 45 st.C, następnie ochłodzoną do 25 st.C. i ponownie podgrzaną do 31 st.C. Niezbędny do tego będzie termometr kuchenny. Mój kosztował może z 15 zł na allegro ;) Zakup warty swojej ceny, bo pomaga także przy lodach, przy produkcji których masy jajecznej nie możemy podgrzać bardziej, niż do temp. 65 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz