środa, 26 października 2011

Eklerki

Nie przepadam za ciastem ptysiowym, ale w kwestii kulinariów jestem gotowa do wszelkich poświęceń ;)
Postanowiłam więc zrobić eklerki z kremem creme brulee, który jest zdecydowanie moim ulubiony deserem zaraz obok panna cotty :) Czy polecam? :D Zgadnijcie ;)
P.S. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej :)



Składniki na ciasto parzone:
  • 2 skl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. wody
  • 6 jaj
  • szczypta soli


Składniki na krem:

Masa creme brulee:
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 1/3 szkl białego cukru + kilka łyżek do posypania
  • nasionka wydłubane z 2 lasek wanilii
  • 6 dużych żółtek
Pozostałe składniki:
  • 250g serka mascarpone
  • 100 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 150 g kremowego serka (może być zwykły tłusty biały ser, tylko porządnie zmiksowany)

Wykonanie eklerek:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220-230 st.C.
  2. Gotujemy wodę z margaryną i solą.
  3. Nie zdejmując garnka z gazu (musimy nadal gotować!!!) wsypujemy do wody z margaryną przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. 
  4. Mieszamy do momentu uzyskania lśniącej kulki.
  5. Do wystudzonej masy mikserem wrabiamy po jednym jaju.
  6. Kiedy wrobimy już wszystkie jaja i ciasto będzie miało jednolita masę wykładamy je szprycą na pergamin.
  7. Pieczemy w temperaturze 220-230 st.C na złoto; w trakcie zmniejszając temperaturę do 200 st.C, a następnie do 180 st.C.
  8. Po upieczeniu otwieramy delikatnie piekarnik, żeby korpusy odparowały (kilka minut), po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  9. Wystudzone eklerki przecinamy nożykiem w połowie i każdą z części wypełniamy kremem, po czym składamy razem.


Wykonanie kremu:
  1. Rozgrzej piekarnik do 100 st. bez termoobiegu.
  2. W garnuszku zagotuj powoli śmietankę,cukier i ziarna wanilii.
  3. Odstaw na bok do ostygnięcia.
  4. Ubij delikatnie żółtka (nie spieniaj).
  5. Wlej do żółtek chochlę lekko ostudzonej śmietanki i wymieszaj
  6. Dodaj resztę śmietanki i wymieszaj.
  7. Uderz miską o blat, by zbić bąble.
  8. Przelej mieszaninę przez sitko.
  9. Rozlej do niewielkiej formy na tartę.
  10. Piecz w 100 st.przez 50 min.
  11. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia
  12. Zakryj folią aluminiową i schowaj do lodówki na min 4 godz.
  13. Masło zmiksuj z cukrem.
  14. Dodaj serek kremowy i serek mascarpone i dalej miksuj (nie za długo, tylko do połączenia składników).
  15. Na koniec dodaj masę creme brulee i wstaw do lodówki na noc.
P.S. Do kremy możemy też dodać wiórki kokosowe, czy np. odrobinę serka kremowego. Jeżeli mamy taki kaprys warto dodać je na etapie miksowania masła z cukrem :)

Eklerki najlepiej ozdobić temperowaną czekoladą, tzn. rozpuszczoną w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą) i podgrzaną do temp. 45 st.C, następnie ochłodzoną do 25 st.C. i ponownie podgrzaną do 31 st.C. Niezbędny do tego będzie termometr kuchenny. Mój kosztował może z 15 zł na allegro ;) Zakup warty swojej ceny, bo pomaga także przy lodach, przy produkcji których masy jajecznej nie możemy podgrzać bardziej, niż do temp. 65 st.C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print