niedziela, 30 października 2011

Naleśniki bazyliowe z musem dyniowo-serowym w likierze pomarańczowym

Zdecydowanie jest to jedno z najlepszych dań, jakie przyrządzałam w całym swoim życiu- delikatny naleśnik z chrupiącą skórką karmelu na wierzchu, z kremowym, łagodnym nadzieniem, skąpany w kwaskowym, pomarańczowym sosie... Rozkosz :D Na pewno będę te naleśniki robić jeszcze nie raz. 
P.S. Uśmiech na ustach mamy, która z przyjemnością zjadła całą porcję przypomina mi, że istotą gotowania i chyba życia w ogóle jest dzielenie się tym co mamy najlepsze :*

Przepis na ciasto naleśnikowe od Pierre Herme, a przepis na całość zaczerpnięty dodatku do Gazety Wyborczej: Palce Lizać 40 (44). Dziękuję :)


Składniki na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g masła
  • 250 ml mleka pełnotłustego
  • 3 łyżki wody
  • 20 g bazylii
  1. Mąkę przesiać.
  2. Dodać do niej rozkłócone jajka, mleko, 2 łyżki wody, baylię i sól.
  3. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy (Ja zmiksowałam w blenderze).
  4. Masło roztopić w małym rondlu, dodać do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszać.
  5. Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce.
  6. Dodać łyżkę wody, zamieszać.
  7. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Naleśniki wychodzą cieniutkie, elastyczne, z chrupkimi brzegami.

Składniki na nadzienie:
  • 100 g puree z pieczonej dyni (pieczona w temp. ok 160 st.C ok 35 min.)
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  1. Serek wymieszać z puree z dyni i cukrem pudrem.
  2. Nakładać obficie na naleśniki i zwijać w rulon.
  3. Tak przygotowane naleśniki układać na sos z likieru.
  4. Naleśniki posypać brązowym cukrem i karmelizować go (jak na creme brulee) palnikiem.
Sos z likieru pomarańczowego:
  • 50-100 g brązowego cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 100 ml soku ze świeżej pomarańczy
  • 20 g masła
  • kilka ziaren kawy (u mnie szczypta kawy rozpuszczalnej)
  1. Na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj go.
  2. Dolej soku z pomarańczy i likier pomarańczowy.
  3. Podgrzewaj aż karmel się rozpuści.
  4. Dodaj kawę i masło.
  5. Całość wymieszaj i smaż ok 2 min.

2 komentarze:

  1. Niezwykle apetycznie się prezentują, chyba się kiedyś skuszę:)

    Czy dałoby się wyłączyć weryfikację słowną, bo utrudnia dodawanie komentarzy, a ja zamierzam być stałym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba już się udało :)

    Koniecznie przetestuj. Gwarantuję, że będziesz zaskoczona bardzo sympatycznym efektem :)

    OdpowiedzUsuń

Print