Przepis zaczerpnięty z wdzięcznością z tego uroczego blożka ;)
Składniki:
- 1,5 szkl wody
- 1,2 szkl cukru
- 4 laski cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki puree dyniowego (np.dynia pokrojona w kawałki i pieczona ze skórką w 160 st.przez ok 40 min.; obrana i zmiksowana)
- Wodę z cukrem podgrzewać na średnim ogniu stale mieszając; do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodać pozostałe składniki i podgrzewać ok 5 min; nie pozwalając się syropowi zagotować.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia 10-15 min.
- Przecedzić przez gazę.
- Przechowywać w lodówce.
kilka dni temu posadziłam dynię, już wiem c będe z nimi robić ;]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
:D O maj :D Bosko masz! Sadź ile się na poletku zmieści :D Przepisów na dynię są miliony, a że dynia jest otwarta na eksperymenty, to chyba nie może się znudzić :)
OdpowiedzUsuń