poniedziałek, 28 listopada 2011

Pierogi z soczewicą

Jak dla mnie całkiem przyzwoity posiłek :D  A nawet bym powiedziała, że:

Z- jak zaskakująco prosty
A- jak apetycznie się prezentujący
J- bo Jesz, Jesz i Jeszcze dożo zostaje
E- jak bEEEEk i masowanie po brzuszku po fakcie ;)
B- jak błonnik i białko, których soczewicy nie krakuje
I- bo I surówka do tego by się przydała
S- jak sycący
T- jak Tłuszczu nie za wiele ;)
Y- Yeti też by smakował ;)

Enjoy! ;)


Składniki:
  • ½ szkl mąki
  • 1¾ szkl wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 300 gr soczewicy czerwonej
  • 2-3 cebule czerwone
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

  1. Soczewicę namaczać ok 30 min., odlać, po czym ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  2. Cebulę zeszklić na oleju.
  3. Soczewicę, cebulę, jajko na twardo i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  4. Do zmielonego farszu dodać przyprawy i odstawić do ostygnięcia.
  5. Kiedy farsz się ostudzi zagnieść ciasto (ok 2-3 min).
  6. Rozwałkować na grubość ok 3 mm i od razu zlepiać pierogi.
  7. Jeżeli mamy tylko jedną parę rąk (chyba że ktoś jest Shivą ;) ) gotowe pierogi przykrywać wilgotną ściereczką, żeby nie obeschły.
  8. Gotować na lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Podawać wg upodobania z oliwą, zeszkloną cebulką, surówką z kapusty itp.  

1 komentarz:

  1. Cudowne! Uwielbiam soczewicę, ale jadłam ją albo w postaci zupy, albo pasty do chleba. Jeszcze w tym tygodniu zrobię pierogi :)

    OdpowiedzUsuń

Print