Jak dla mnie całkiem przyzwoity posiłek :D A nawet bym powiedziała, że:
Z- jak zaskakująco prosty
A- jak apetycznie się prezentujący
J- bo Jesz, Jesz i Jeszcze dożo zostaje
E- jak bEEEEk i masowanie po brzuszku po fakcie ;)
B- jak błonnik i białko, których soczewicy nie krakuje
I- bo I surówka do tego by się przydała
S- jak sycący
T- jak Tłuszczu nie za wiele ;)
Y- Yeti też by smakował ;)
Enjoy! ;)
Składniki:
- ½ szkl mąki
- 1¾ szkl wrzątku
- 1 łyżka masła
- 300 gr soczewicy czerwonej
- 2-3 cebule czerwone
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- Soczewicę namaczać ok 30 min., odlać, po czym ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Cebulę zeszklić na oleju.
- Soczewicę, cebulę, jajko na twardo i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Do zmielonego farszu dodać przyprawy i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy farsz się ostudzi zagnieść ciasto (ok 2-3 min).
- Rozwałkować na grubość ok 3 mm i od razu zlepiać pierogi.
- Jeżeli mamy tylko jedną parę rąk (chyba że ktoś jest Shivą ;) ) gotowe pierogi przykrywać wilgotną ściereczką, żeby nie obeschły.
- Gotować na lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
- Podawać wg upodobania z oliwą, zeszkloną cebulką, surówką z kapusty itp.
Cudowne! Uwielbiam soczewicę, ale jadłam ją albo w postaci zupy, albo pasty do chleba. Jeszcze w tym tygodniu zrobię pierogi :)
OdpowiedzUsuń