niedziela, 5 lutego 2012

Batoniki amarantusowe



Mniej mnie ostatnio :) Niestety nie fizycznie-zima sprzyja masie... Niestety nie mięśniowej ;) 
W każdym razie jak to ja; przynajmniej czynię starania o to by w miarę zdrowo egzystować w przestrzeni pomiędzy pracą, uczelnią-niekończącą się opowieścią i siłownią-przygasłą opowieścią i tym się z Wami chce dzielić i to Wam chcę polecić :D Krotko o tych batonikach-są PRO :)


Składniki:

  • 40g mąki razowej
  • 40g błonnika
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100g poppingu z amarantusa
  • 150g pestek słonecznika
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g płatków owsianych
  • 80g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Piekarnik nagrzać do 170st. C.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszać.
  3. Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać miód i rozpuścić.
  4. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
  5. Do suchych składników wlać masło z miodem i wymieszać.
  6. Dodać białko i jeszcze wymieszać.
  7. Formę o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę, powierzchnię ugniatając delikatnie.
  8. Wstawić do piekarnika. Piec ok 30 minut.
  9. Delikatnie przestudzić i pokroić.
  10. Smacznego!
Za inspirację dziękuję autorce bloga: http://lepszysmak.wordpress.com/

2 komentarze:

  1. Dominiko, ależ mi miło, że proponowany przeze mnie przepis tak Cię apetycznie zainspirował! Batoniki w Twoim wykonaniu wyglądają przepięknie :) Pzdr Aniado
    Ps. Piękną nazwę wybrałaś dla swojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Cała przyjemność po stronie inspirowanego ;) Dziękuję za wszystkie komplementy :)

    OdpowiedzUsuń

Print