sobota, 21 kwietnia 2012

Galaretka always on time ;)

Znów z książki "Jedz pysznie chudnij cudnie" Magdaleny Makarowskiej. Lekko zmieniony przepis. Nic znowuż nieznanego, niby takie "phi", a jednak i ładne i zdrowe i w ogóle- podaję raczej w formie przypomnienia, że galaretki nadal są i są spoko (mi samej zdarza się czasem zapomnieć) :D A szkoda, bo teraz, kiedy patrzę na nie, grzebiąc sobie beztrosko łychą w ich wnętrzu niczym owocowy Kuba Rozpruwacz, czuję kosmiczną radość, bo oto inwigilując je pod światło mam przed oczami najcudowniejszy witraż, jakim cieszyło się moje serce... A do tego taaaaki smaczny :D
P.S. Jeżeli ktoś żelatyny totalnie "niet", to koniecznie soczek z agar-agarem zagotować i gotowe :)


Składniki:

  • 2 op galaretek pomarańczowych niesłodzonych
  • 2 łyżki miodu (cukru trzcinowego, fruktozy, stewii, czy co kto woli ;) )
  • 3 jabłka
  • 1/3 szkl soku truskawkowego
  • 3/4 szkl suszonej żurawiny
  • 1/3 szkl migdałów (pokrojonych)
  • 1 banan
  1. Galaretki rozpuścić w 2 oddzielnych naczyniach, każdą w 0,5 litra wody; do jednej dodać miód, do drugiej sok z truskawki.
  2. Do tej z sokiem dodać żurawinę i starte na tarce jabłka.
  3. W naczynkach ułożyć banana, posypać go migdałami, zalać galaretką (z miodem), tak by zakryła banana i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  4. Kiedy galaretki zastygną wlać na nie resztę galaretki z miodem i ponownie wstawić do lodówki.
  5. Na stężałe galaretki wyłożyć galaretkę z jabłkami i żurawiną i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
No i na co teraz czas? Na smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. Sankju ;) "In"jako tak dobrze mi tu brzmiało ;) No cóż... Język nigdy nie był moją mocną stroną :) Przynajmniej nie angielski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. On czy nie on;), ważne, że wygląda smakowicie:)
    Nie jadłam galaretki słodkiej już wieki całe i mi ochoty narobiłaś, tylko gdzie dostać galaretki bez cukru? Kiedyś takie widywałam na półce dla diabetyków, ale znikły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też chętnie się dowiem, gdzie dostać takie galaretki :) mam ochotę na słodki witraż!

    OdpowiedzUsuń
  4. galaretka z owocami na deser zawsze jest na czasie ;] szczególnie latem, kiedy ochota na tłuste kremy mija wraz z nadejściem upałów.

    OdpowiedzUsuń
  5. http://sklepdukana.pl/10-galaretki-dukana o np.tu mozna kupic :) Chociaz pewnie lepiej agar-agar i swiezo wyciskany sok z pomaranczy :) Och te galaretki :D Kiedys widzialam przepis na galaretke z szampana chyba ze skorkami pomaranczy :D To bylo dopiero cos! ;)

    OdpowiedzUsuń

Print