czwartek, 12 kwietnia 2012

Mazurek morelowo-pomarańczowy

Oryginał na blogu pieprz czy wanilia. Bardo mi się spodobał, więc postanowiłam go zrobić na te święta i było warto :) Polecam na przyszły rok :)



Składniki:
  • 150 g miękkiego masła 
  • 60 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ryżowej
  • 1 szklanka marmolady morelowej
  • ½ szklanki marmolady pomarańczowej 
  • ok. 200 g suszonych moreli 
  • ok. ½ szkl. płatków migdałowych
  • 150 g białej czekolady 
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30% 

  1. Zimne masło zagnieść dłonią z cukrem. 
  2. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesiane mąki. 
  3. Wygniatać krótko dłonią (tylko do połączenia składników). 
  4. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na min15 minut. 
  5. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 
  6. Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek wielkości przygotowanej foremki (ok 25x25 cm). Zdjąć górny papier. 
  7. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. 
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Delikatnie zerwać papier. 
  10. Morele pokroić w cienkie paseczki. 
  11. Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę morelową, a na nią cieńszą warstwę pomarańczowej.
  12. Rozłożyć pokrojone morele. 
  13. W rondelkach roztopić czekolady wraz ze śmietanką. 
  14. Polać spód najpierw jedną czekoladą, później drugą i od razu (zanim zastygnie) posypać płatkami migdałowymi. 
  15. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. A ja akuart mam w domu i konfituę morelową i dżem pomarańczowy... jednak mazurków jak na razie nie będę piec, ale na przyszł rok, czemu nie! Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podaba mi sie ten mazurek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Ty i tak już dużo mazurków w tym roku zaliczyłaś :-) Ale łakoci nigdy za wiele ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, morelowo-pomarańczowy, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Print