Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej
- 1 szklanka marmolady morelowej
- ½ szklanki marmolady pomarańczowej
- ok. 200 g suszonych moreli
- ok. ½ szkl. płatków migdałowych
- 150 g białej czekolady
- 150 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
- Zimne masło zagnieść dłonią z cukrem.
- Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesiane mąki.
- Wygniatać krótko dłonią (tylko do połączenia składników).
- Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na min15 minut.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek wielkości przygotowanej foremki (ok 25x25 cm). Zdjąć górny papier.
- Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Delikatnie zerwać papier.
- Morele pokroić w cienkie paseczki.
- Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę morelową, a na nią cieńszą warstwę pomarańczowej.
- Rozłożyć pokrojone morele.
- W rondelkach roztopić czekolady wraz ze śmietanką.
- Polać spód najpierw jedną czekoladą, później drugą i od razu (zanim zastygnie) posypać płatkami migdałowymi.
- Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego :)
A ja akuart mam w domu i konfituę morelową i dżem pomarańczowy... jednak mazurków jak na razie nie będę piec, ale na przyszł rok, czemu nie! Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpodaba mi sie ten mazurek:)
OdpowiedzUsuńOj Ty i tak już dużo mazurków w tym roku zaliczyłaś :-) Ale łakoci nigdy za wiele ;-)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńMmm, morelowo-pomarańczowy, pycha!:)
OdpowiedzUsuń