czwartek, 19 kwietnia 2012

Pasta jajeczna lżejsza niż kiedykolwiek

Kupiłam sobie ostatnio genialną książkę "Jedz pysznie chudnij cudnie." autorstwa "dietetyczki hedonistki" Magdaleny Makarowskiej. Książka jest rewelacyjna i polecam ją każdemu, kto chce prowadzić zdrowy tryb życia i siebie, oraz swoją rodzinę karmić w sposób świadomy. Przepisy są zdrowe, krótkie i smaczne. Czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 4 jajka na twardo
  • 1 op. serka śmietankowego, lub chrzanowego (np.almette)
  • garść kiełków rzeżuchy
  • garść kiełków słonecznika
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Jajka zetrzeć na tarce.
  2. Dodać serek i posiekane kiełki, oraz pietruszkę. 
  3. Doprawić i utrzeć na jednolitą masę.
  4. Pastę podawać np.na chrupkim pieczywie, posypaną poszatkowaną sałatą, drobno pokrojoną rzodkiewką, albo pestkami dyni.
Pycha! :D


5 komentarzy:

  1. W takiej startej formie jeszcze pasty nie robiłam, a prezentuje się zdecydowanie lepiej niż zmiksowana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy eksperyment z tartymi jajkami :) Oceniam go jako udany ;)

      Usuń
  2. Juz drugi raz w tym tygodniu czytam o tej ksiazce - chyba trzeba bedzie sie za nia rozejrzec :) Takie pasty lubie zdecydowanie bardziej niz te z dodatkiem majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poczatkowo bylam nastawiona do niej raczej malo entuzjastycznie,bo w sumie ma nieduzo zdjec,przepisy wcale nie sa jakies innowacyjne...Ale jest to taka bateria wiedzy o zdrowym odzywianiu,napisana w tak cieply i humorystyczny sposob,ze wkupila sie w moje laski juz pierwszego dnia po zakupie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ucierać tej pasty !!! straci ona swój klimat, w książce na foto nie jest ucierana, bo wiórki białek są całe.

    OdpowiedzUsuń

Print