poniedziałek, 21 maja 2012

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Ciasto jest pyszne :D Pulchne, wilgotne, cudne! Przepis z moich wypieków.Cytuję za Dorotus :)



Składniki na kruszonkę:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  1. Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka.
  2. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.
  4. Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
  5. W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
  6. Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.
  7. Formą kwadratową o boku 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


Ciasto robiłam po raz kolejny w tym roku (2013) z drobnymi zmianami:

  • zrobiłam w prostokątnej formie 39cm/26cm, ilość składników zwiększyłam o połowę i czas pieczenie wydłużyłam o 10 minut (piekłam jak zawsze do suchego patyczka)
  • dodałam same truskawki
  • część masła zastąpiłam olejem kokosowym 
  • dodałam zwykły biały cukier (nie miałam drobnego)
 Ciasto wyszło cudnie. :-)



2 komentarze:

Print