wtorek, 4 września 2012

Oswajamy kaszę, czyli zapiekanka z kaszy mannej i jaglanej

Jeżeli szukacie śniadaniowej alternatywy, to gorąco polecam zapiekankę z kaszy mannej, jaglanej i jabłek. Jest mało słodka, kosmicznie zdrowa i daje takiego kopa na początek dnia, że aż trudno uwierzyć, że to do pracy idziecie z taką werwą ;-)



Składniki:
  • 3 szkl mleka do wyboru: sojowego, kokosowego, ryżowego, koziego, krowiego - co kto lubi ;-)
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 2 szkl kaszy jaglanej
  • 1 szkl żurawiny suszonej
  • 1/2 szkl mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyzki syropu amaretto
  • 1 duże jabłko
  1. Mleko zagotowujemy ze wszystkimi składnikami.
  2. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min (co jakiś czas mieszając) i zdejmujemy z palnika.
  3. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy.
  4. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem foremki o średnicy 19 cm.
  5. Pieczemy ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.


6 komentarzy:

  1. idealna potrawa na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i całkiem puszyście

    OdpowiedzUsuń
  3. na słodziutko:) fajne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. :-) To był eksperyment z kaszą jaglaną, którą staram się włączać do pisiłków, ze względu na jej walory zdrowotne. Udany :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam misję oswajania kasz ostatnio :) Będę zaglądać i czerpać inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam :-) Super, z chęcią coś popróbuję z twoich przepisów bo na razie też jestem zielona :D

    OdpowiedzUsuń

Print