czwartek, 6 września 2012

Sałatka z grillowanym tofu

Ta sałatka jest przepyszna! :-) Zjadłam całą michę rozkoszując się każdym kęsem. Grillowane wędzone tofu z powodzeniem zastępuje kurczaka.



Składniki na sałatkę (na 2 porcje):
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 tofu wędzone
  • 1 szkl pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szkl pomidorów suszonych
  • 1/3 szkl orzechów włoskich
 Składniki na sos:
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżeczka miodu
  1. Tofu połóż na rozgrzaną patelnię do grilla i grilluj ok 4 min. z każdej strony.
  2. Sałatę umyj i porwij na kawałki.
  3. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
  4. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj sałatę z sosem.
  5. Dodaj pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory.
  6. Na wierzch ułóż pokrojone w paski tofu i posyp całą sałatkę pokruszonymi w dłoniach orzechami włoskimi.
Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. Wyglada tez przepysznie - az sie prosi, by wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wciąż nie jadłam tofu, ale obnoszę się z chęcią kupna. :) Ta sałatka pomaga mi się przekonać!

    OdpowiedzUsuń

Print