P.S. Ostatnio wcale, a wcale nie próżnowałam. Niedługo podam Wam przepis na mistrzowski tort na wieczór panieński. Uwaga! Możecie się zawstydzić. ;-)
- autorstwo własne
Składniki na ciasto:
- 100 g miekkiego masła
- 2 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 25 ml miodu
- 250 g mąki
- 90 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szkl orzeszków ziemnych w miodzie
- 1/2 szkl. dżemu pomarańczowego
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki karmelu, lub.ew. miodu
Składniki na krem:
- białka 2 jaj
- 1/3 szkl miodu
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szkl pokruszonych bez
- 1/3 szkl pokruszonej chałwy
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
- Masło ucierać z cukrem, miodem i jajkiem na puszystą masę ok 5 min.
- Stale miksując dodawać partiami na zmianę wodę i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy 26 cm i piec ok 25 min z termoobiegiem. (Możecie upiec tort oczywiście w mniejszej tortownicy- np. 22 cm, zwiększając odpowiednio czas pieczenia o ok 10 min, lub 15, jeżeli będziecie piekli w temp.180 st.C. )
- Wszystkie składniki masy, poza bezami włożyć do miski i miksować w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą) ok 10 min.
- Ostudzić i wymieszać z pokruszonymi bezami i chałwą.
- Dżem pomarańczowy wymieszać z likierem.
- Orzeszki posiekać drobno.
- Upieczony blat przeciąć na pół. Dolną część ułożyć na paterze i posmarować obficie dżemem (nie martwcie się-ciasto go i tak "wypije") pomarańczowym, a następnie nałożyć krem.
- Przykryć drugim blatem i ponownie posmarować dżemem pomarańczowym.
- Pozostały krem nałożyć do szprycy i ozdobić nim cały wierzch ciasta nakładając drobne krople kremu, tak aby finalnie przypominał nieco jeża.
- Tak przygotowany tort posypać posiekanymi orzeszkami i polać strużkami karmelu.
- Niebo w ustach! Smacznego! :-)
Ten krem wydaje się być cudny! <3
OdpowiedzUsuń:-) Jest. Jest absolutnie inny, niż klasyczne kremy na maśle, czy bitej śmietanie. Co najlepsze można go połączyć z mascarpone by zyskał lekkości, lub własnie z bezami. Jest bardzo słodki, więc doskonale skontrastuje się z kwaskowymi dżamami: pomarańcz, wiśnia, a może lemon curd? :-)
OdpowiedzUsuńTrochę mniej cukru, lub wcale i jest boski
OdpowiedzUsuń