piątek, 14 grudnia 2012

Zimowy sen

To ciasto jest oszałamiające. Ubóstwiam je! Wygląda bosko a smakuje jeszcze lepiej. Zjadam na dzień dobry dwie porcje. Kosztem centymetra w pasie. Warto!
P.S. Ostatnio wcale, a wcale nie próżnowałam. Niedługo podam Wam przepis na mistrzowski tort na wieczór panieński. Uwaga! Możecie się zawstydzić. ;-)


Zimowy sen 
- autorstwo własne

Składniki na ciasto:
  • 100 g miekkiego masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 25 ml miodu
  • 250 g mąki
  • 90 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szkl orzeszków ziemnych w miodzie
  • 1/2 szkl. dżemu pomarańczowego
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki karmelu, lub.ew. miodu
Składniki na krem:
  • białka 2 jaj
  • 1/3 szkl miodu
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl pokruszonych bez
  • 1/3 szkl pokruszonej chałwy 

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  2. Masło ucierać z cukrem, miodem i jajkiem na puszystą masę ok 5 min.
  3. Stale miksując dodawać partiami na zmianę wodę i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
  4. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy 26 cm i piec ok 25 min z termoobiegiem. (Możecie upiec tort oczywiście w mniejszej tortownicy- np. 22 cm, zwiększając odpowiednio czas pieczenia o ok 10 min, lub 15, jeżeli będziecie piekli w temp.180 st.C. )
  5. Wszystkie składniki masy, poza bezami włożyć do miski i miksować w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą) ok 10 min.
  6. Ostudzić i wymieszać z pokruszonymi bezami i chałwą.
  7. Dżem pomarańczowy wymieszać z likierem.
  8. Orzeszki posiekać drobno.
  9. Upieczony blat przeciąć na pół. Dolną część ułożyć na paterze i posmarować obficie dżemem (nie martwcie się-ciasto go i tak "wypije") pomarańczowym, a następnie nałożyć krem.
  10. Przykryć drugim blatem i ponownie posmarować dżemem pomarańczowym.
  11. Pozostały krem nałożyć do szprycy i ozdobić nim cały wierzch ciasta nakładając drobne krople kremu, tak aby finalnie przypominał nieco jeża.
  12. Tak przygotowany tort posypać posiekanymi orzeszkami i polać strużkami karmelu.
  13. Niebo w ustach! Smacznego! :-)







3 komentarze:

  1. Ten krem wydaje się być cudny! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) Jest. Jest absolutnie inny, niż klasyczne kremy na maśle, czy bitej śmietanie. Co najlepsze można go połączyć z mascarpone by zyskał lekkości, lub własnie z bezami. Jest bardzo słodki, więc doskonale skontrastuje się z kwaskowymi dżamami: pomarańcz, wiśnia, a może lemon curd? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę mniej cukru, lub wcale i jest boski

    OdpowiedzUsuń

Print