piątek, 3 maja 2013

Upieczone mielone z fetą

Primo-po smażeniu ja i cała kuchnia śmierdzimy niemiłosiernie i jesteśmy opryskane tryskającym tłuszczem.
Secundo-smażenie jest niezdrowe.
Tertio-smażenie jest bardziej czasochłonne niż pieczenie.

W związku z powyższym prezentuję zdrowszą, pieczoną wersję mielonych, do tego nadziewanych fetą, która idealnie do nich pasuje. Doskonale zdadzą egzamin jako kotlety obiadowe, przekąska na grilla, lub mięsne kuleczki do spagetti.



Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1,5 szkl płatków owsianych
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 cebule
  • 300 gr pieczarek
  • 2 średnie jajka
  • 1 op serka feta
  • sól (ok 1/2 łyżeczki), pieprz i słodka papryka do smaku
Opcjonalnie:
  • natka pietruszki i koperku drobno posiekane
  • ziemie lniane
  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia (ok 30 min.). Po tym czasie odciskamy, lub odsączamy na sitku.
  2. Cebulkę i pieczarki siekamy drobno. Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju ok 3 min., odrobinę solimy i dodajemy pieczarki. Smażymy jeszcze ok 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ser kroimy w dużą kostkę.
  4. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy cebulę z pieczarkami, płatki owsiane i jajka (pietruszkę,koperek i siemię lniane, jeżeli używamy). Mieszamy. Formujemy kotlety i każdego nadziewamy kostką fety.
  5. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok 40-45 min.
Smacznego!

3 komentarze:

Print