Secundo-smażenie jest niezdrowe.
Tertio-smażenie jest bardziej czasochłonne niż pieczenie.
W związku z powyższym prezentuję zdrowszą, pieczoną wersję mielonych, do tego nadziewanych fetą, która idealnie do nich pasuje. Doskonale zdadzą egzamin jako kotlety obiadowe, przekąska na grilla, lub mięsne kuleczki do spagetti.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1,5 szkl płatków owsianych
- 1,5 szkl mleka
- 2 cebule
- 300 gr pieczarek
- 2 średnie jajka
- 1 op serka feta
- sól (ok 1/2 łyżeczki), pieprz i słodka papryka do smaku
Opcjonalnie:
- natka pietruszki i koperku drobno posiekane
- ziemie lniane
- Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia (ok 30 min.). Po tym czasie odciskamy, lub odsączamy na sitku.
- Cebulkę i pieczarki siekamy drobno. Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju ok 3 min., odrobinę solimy i dodajemy pieczarki. Smażymy jeszcze ok 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ser kroimy w dużą kostkę.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy cebulę z pieczarkami, płatki owsiane i jajka (pietruszkę,koperek i siemię lniane, jeżeli używamy). Mieszamy. Formujemy kotlety i każdego nadziewamy kostką fety.
- Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C ok 40-45 min.
Smacznego!
baaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu kotleta ;-)
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuń