środa, 21 sierpnia 2013

Sernik cytrynowy na zimno z galaretką

Ten sernik jest orzeźwiający, cytrynowy, nie za słodki. Robi się go na serku śmietankowym i jogurtach greckich, dzięki czemu jest kremowy, lekki, rozpływający się w ustach.

Przepis jest nieskomplikowany, składników potrzeba zaledwie kilka i co najważniejsze robi się go piorunem. Gorąco polecam!



Składniki na formę 22 cm:
  • 1 kg śmietankowego sera twarogowego trzykrotnie mielonego (lub innego białego tłustego sera)
  • 680 g jogurtu greckiego
  • 250 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 1 łyżka pasty waniliowej)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny (sernik jest bardzo delikatny;spokojnie można dodać 2 czubate łyżki)
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka borówek
  • 1 galaretka wiśniowa
  1. Serek miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Partiami dodajemy do serka jogurt.
  3. Dodajemy startą skórkę z cytryny i sok. Miksujemy do połączenia.
  4. Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą i rozpuszczamy.
  5. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i mieszamy.
  6. Miksując dodajemy po woli żelatynę do masy serowej.
  7. Odstawiamy gotową masę do lodówki aby trochę stężała.
  8. W tym czasie przygotowujemy owoce (myjemy, kroimy i td, w zależności, które wybraliśmy) i galaretkę owocową.
  9. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (wypuszczając go poza formę) i całą formę (łącznie z dnem) smarujemy masłem.
  10. Kiedy masa trochę stężeje wlewamy ją do formy i ponownie wstawiamy do lodówki.
  11. Kiedy sernik zastygnie, wykładamy na niego owoce i wylewamy galaretkę. Zostawiamy na noc (sernik tężeje dość długo) w lodówce.
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Jak dawno takiego nie jadłam! Właśnie cytrynowy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Print