Tym razem wykorzystałam przepis z z moich wypieków. Ciekawa jestem jednak jeszcze tego przepisu. Zawiera w sobie dużo więcej mąki, ale też czekoladowych groszków i orzechów.
Składniki na około 30 sztuk:
- 1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków (lub 1 tabliczka czekolady)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g zimnego masła, posiekanego
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 żółtko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów, umieścić w robocie kuchennym i zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
- Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić.
- Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
..z orzechami - chrupiąco :). Zapewne przepyszne !
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż aromat orzechów na jesień. :-)
UsuńIdealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że dla mojego męża będę idealne na każdą porę roku, bo baaardzo mu smakowały. :-)
UsuńPychaaa! :)
Usuń