piątek, 27 września 2013

Prosta pomidorowa zupa krem z soczewicą

Prosta, szybka zupa pomidorowa, wzbogacona zdrową soczewicą. Niesamowicie rozgrzewająca i sycąca. Z nią jesień nam nie straszna. :-)



Składniki:
  • 0,5 litra rosołu (np z tego przepisu)
  • 1 marchewka z rosołu
  • 8 niedużych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3/4 szkl soczewicy
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  1. Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody (ok.12 min.)
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać i wrzucić do rosołu razem z cebulą i soczewicą.
  4. Doprawić, gotować ok 15 min.
  5. Zmiksować. Podawać z grzankami, kleksem śmietany, przesmażonymi kawałkami wędliny, prażonymi pestkami dyni, chlebkami czosnkowymi itd itp. :-)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print