czwartek, 26 września 2013

Racuchy jabłkowe z twarożkiem

Mam książki kucharskie, które ubóstwiam za to, że mają piękne, przemyślane i różnorodne przepisy (które zawsze się udają), że są cudownie zilustrowane, przejrzyste i mają idealny układ... A jak jeszcze podają warianty wykonania przepisu, to istnieje ryzyko, że oszaleję na ich punkcie. Ta książka jest jedną z "TYCH".

Przepis z przepięknie wydanej książki "Aromaty i przyprawy" Hans Gerlach



Składniki na 4 duże porcje:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 125 g twarożku
  • 125 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki sklarowanego masła (lub oleju kokosowego)
  • cukier puder do posypania (chociaż ja lubię też polane syropem z agawy)
  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości ok 7 mm.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Żółtka ubić z wanilią, twarożkiem, mąką, mlekiem i wodą, by powstało gładkie ciasto.
  5. Na patelni rozgrzać sklarowane masło. Smażyć na nim jabłka 2-3 min
  6. Odwrócić i na każde wylać 2 łyżki ciasta. Smażyć kolejne 2 min.
  7. Odwrócić i smażyć jeszcze 2-3 min.
  8. Zdjąć z patelni.
  9. Czynność powtarzać tak długo, puki starczy ciasta i jabłek.
  10. Podawać posypane cukrem pudrem.
*Ciasto jest dosyć luźne. Myślę, że swobodnie można dodać zamiast 100, 50 ml wody.

Smacznego!

1 komentarz:

Print