Przepis z przepięknie wydanej książki "Aromaty i przyprawy" Hans Gerlach
Składniki na 4 duże porcje:
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- sól
- 125 g twarożku
- 125 g mąki
- 100 ml mleka
- 100 ml wody mineralnej
- 2 łyżki sklarowanego masła (lub oleju kokosowego)
- cukier puder do posypania (chociaż ja lubię też polane syropem z agawy)
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości ok 7 mm.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubić z wanilią, twarożkiem, mąką, mlekiem i wodą, by powstało gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzać sklarowane masło. Smażyć na nim jabłka 2-3 min.
- Odwrócić i na każde wylać 2 łyżki ciasta. Smażyć kolejne 2 min.
- Odwrócić i smażyć jeszcze 2-3 min.
- Zdjąć z patelni.
- Czynność powtarzać tak długo, puki starczy ciasta i jabłek.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
*Ciasto jest dosyć luźne. Myślę, że swobodnie można dodać zamiast 100, 50 ml wody.
Smacznego!
Uwielbiam racuszki:)
OdpowiedzUsuń