- 500 g mąki
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 25 g drożdży
- 3/4 szkl mleka
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 budyń z torebki ugotowany z 2/3 podanej ilości mleka
- 200 g białego sera śmietankowego
- 1/3 szkl cukru
- Budyń przygotowany z 2/3 podanego w przepisie mleka studzimy. Ser miksujemy z cukrem i budyniem, dodając po jednej łyżce. Odstawiamy do lodówki.
- Mleko podgrzać delikatnie, dodać masło, cukier i drożdże. Mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników.
- Do miski z mąką wlać mleko, dodać jajko i wyrabiać ok 10 min.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
- Ciasto ponownie wyrobić. Uformować bułki, ułożyć je ba blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka bułek nakładać masę budyniowo-serową.
- Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
- Piec ok 20-25 min.
O tak ,zgadzam się ,pyszne ,mogłabym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńO rany! Uwielbiam takie bułki :D dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułki!!! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń