niedziela, 28 grudnia 2014

ciasteczka maślane

Klasyczne kruche ciasteczka. Przepis najprostszy z możliwych. Przy wyrabianiu ciasto może wydawać się dość sypkie, można wtedy dodać odrobinę mleka.  Po rozwałkowaniu dobrze się wycinają. Jedyny minus jest taki, że przez kruchość ciasta ciężej oddzielić je od foremek. Efekt końcowy jednak jest wart starań. 




Składniki : 
  • 300g masła, 
  • 250g cukru pudru, 
  • 600g mąki (u mnie 450 g mąki pszennej i 150 kukurydzianej), 
  • 3 żółtka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. odrobina mleka
  1. Miękkie masło, cukier i żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę. 
  2. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj foremkami dowolne wzory. 
  4. Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 min w temperaturze 200 st.C..

Lukier:
  • ok 1,5 szkl cukru pudru  
  • duże białko
  • papier do pieczenia

  1. Wytnij nieduże prostokąty z papieru do pieczenia. 
  2. W dłoniach uformuj stożek.  
  3. Zagnij brzegi rożka do wewnątrz, żeby się nie rozwijał. 
  4. Wlej lukier i zamknij walec na końcu. 
  5. Nożyczkami odetnij końcówkę (dziurka musi być maleńka-wtedy wzorek będzie ładniejszy).
  6. Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. 
  7. Zmiksuj wszystko na wolnych obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru, tak aby powstał gęsty lukier. W razie potrzeby dodaj 3-4 krople wody.
  8. Lukier przelej do mniejszych pojemniczków i do każdego daj parę kropel barwnika. 
  9. Energicznie wymieszaj. 
  10. Lukier przelej do wcześniej przygotowanych papierowych rożków.
  11. Udekoruj ciasteczka. 

1 komentarz:

  1. Mniam, bardzo lubię takie kruche ciasteczka :)
    Urocza dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń

Print