sobota, 16 maja 2015

Ciasto budyniowo-malinowe z rabarbarem

Lekko zmieniony przepis na to ciasto. W wersji malinowej i jako ciasto wyższe (w mniejszej i okrągłej formie) smakuje mi o niebo bardziej. Z pozostałych białek możemy zrobić bezy.



Składniki na ciasto:
  • 4 pełne szklanki mąki 
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń:
  • 1,1 litra mleka
  • 3 budynie malinowe
  • 8 łyżek cukru

Dodatkowo:
  • 500 g drobno pokrojonego rabarbaru

  1. Rabarbar umyć pokroić w 1cm kawałki.
  2. Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
  3. Składniki ciasta miksujemy do połączenia składników, następnie ugniatamy dłonią. 
  4. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. 
  5. Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy spód tortownicy 22 cm.
  6. 850 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu. 
  7. Z pozostałym mlekiem łączymy budynie i cukier. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego masę budyniową i gotujemy do zgęstnienia. 
  8. Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem.
  9. Na budyń, kruszymy porcję ciasta wyjętą z zamrażarki.
  10. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70 min (do zrumienienia). 
  11. Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Wstawiamy na noc do lodówki.  
Smacznego!



1 komentarz:

Print