wtorek, 20 października 2015

Budyń jaglano-dyniowy

Ostatnio gotowałam budyń dyniowy na mleku (proporcje 2:1). Pycha! Dziś budyń dyniowy w odsłonie jaglanej. Klasycznie z mlekiem kokosowym. Gęsty, kremowy, aromatyczny, sycący. Idealne śniadanie. Od razu 3/4 zapakowałam do pojemnika. Spałaszuję w pracy wpuszczając do mojego brzuszka trochę słońca w te jesienne dni. Polecam wszystkim fanom dyni. :-)



Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl mleka kokosowego
  • 1/3 szkl kaszy jaglanej 
  • 1 szkl wody, mleka krowiego, lub roślinnego
  • 1 szkl puree dyniowego 
  • 2 łyżki cukru brązowego.
  1. Kaszę jaglaną uprażyć w garnku, a następnie przepłukać wodą.
  2. Do kaszy dodać mleko kokosowe, oraz wodę (lub inny rodzaj mleka).
  3. Gotować ok 15 minut (do miękkości kaszy).
  4. Dodać puree dyniowe i zmiksować na gładki krem.
Smacznego

1 komentarz:

Print