Zdecydowanie po kilku próbach ten tort na wieczór panieński wyszedł najlepiej ze wszystkich. Jedyny minus-nie rozłożyłam masy plastycznej na blacie na którym miał leżeć. Z nią wyglądałby na pewno jeszcze lepiej.
Przepis na tort z Kwestii Smaku. Lukier plastyczny zrobiłam sama z pianek marshmallows z przepisu z Kotlet TV.
Przygotowanie szablonu:
- Na dużej kartce odrysować obręcz tortownicy 26 cm i wrysować w nią wzór williego.
- Wyciąć- oddzielnie część główną i oddzielnie dwa dolne koła. ;-)
CIASTO
Biszkopt na tortownicę 26 cm:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
- 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
- 2 łyżki kakao
- sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
- 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
Masa:
- 500 ml śmietany kremowej do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzonej
- 500 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
Biszkopt:
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
- Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa.
- W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.
- Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.
- Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Ze środkowej części wyciąć prącie, a z pozostałego biszkoptu dwa krążki na jądra. Górne kanty biszkoptu ściąć nożem, tak aby brzegi były zaokrąglone. Pokroić wszystkie części na 3 poziome blaty.
- Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cynamon.
- Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund).
- Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
- Wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.
- Dolną warstwę biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugią część, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnią, częścią, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
- Wstawić do lodówki do czasu obłożenia lukrem z pianek.
MASA Z PIANEK MARSHMALLOWS
Składniki:
- 270 g pianek marshmallows
- ok. 3-4 łyżek wody
- ok. 600 g cukru pudru (miejcie zapas; jeżeli masa będzie zbyt lepka może się okazać że będzie trzeba go "wgnieść" sporo więcej)
- Odrobina różowego barwnika spożywczego
sam wyrób bardzo nieapetycznie wygląda więc nie ma powodu do chwalenia się nim
OdpowiedzUsuńjakas "MAryja" :D pochwal sie soba :D
Usuńciekawy pomysl precyzja w reku :)
Heh dzięki :-) Grunt to mieć dystans do życia. :-)
Usuńfuj, ohyda...
OdpowiedzUsuńKażdy ma prawo do wyrażenia własnej opinii. Moje zdanie jest zgoła inne niż twoje.
UsuńTeż zrobiłam tort na panieński i zastanawiam się czy go wrzucić na bloga. Widze u Ciebie dość negatywne komentarza, a ja Ci powiem, że mi się baardzo podoba! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-)
Usuń