niedziela, 4 sierpnia 2013

WILLY - Tort na wieczór panieński

Odgrzebałam zapomniany przepis na tort na wieczór panieński. :-)

Zdecydowanie po kilku próbach ten tort na wieczór panieński wyszedł najlepiej ze wszystkich. Jedyny minus-nie rozłożyłam masy plastycznej na blacie na którym miał leżeć. Z nią wyglądałby na pewno jeszcze lepiej. 

Przepis na tort z Kwestii Smaku. Lukier plastyczny zrobiłam sama z pianek marshmallows z przepisu z Kotlet TV.


Przygotowanie szablonu:

  1. Na dużej kartce odrysować obręcz tortownicy 26 cm i wrysować w nią wzór williego. 
  2. Wyciąć- oddzielnie część główną i oddzielnie dwa dolne koła. ;-) 

CIASTO

Biszkopt na tortownicę 26 cm:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
  • 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
  • 2 łyżki kakao
Nasączenie:
  • sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)
Przełożenie: 
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego

Masa:
  • 500 ml śmietany kremowej do deserów 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 500 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu

Biszkopt: 
  1. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. 
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st C
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  4. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
  5. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. 
  6. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.
  7. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.
  8. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
  10. Ze środkowej części wyciąć prącie, a z pozostałego biszkoptu dwa krążki na jądra. Górne kanty biszkoptu ściąć nożem, tak aby brzegi były zaokrąglone. Pokroić wszystkie części na 3 poziome blaty.

Masa: 
  1. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cynamon. 
  2. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). 
  3. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Przełożenie: 
  1. Wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.
  2. Dolną warstwę biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugią część, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnią, częścią, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
  3. Wstawić do lodówki do czasu obłożenia lukrem z pianek. 

MASA Z PIANEK MARSHMALLOWS

Składniki:

  • 270 g pianek marshmallows
  • ok. 3-4 łyżek wody
  • ok. 600 g cukru pudru (miejcie zapas; jeżeli masa będzie zbyt lepka może się okazać że będzie trzeba go "wgnieść" sporo więcej)
  • Odrobina różowego barwnika spożywczego
  1. Pianki marshmallow rozpuścić w kąpieli wodnej. Do garnka nalać gorącej wody, wstawić rondelek z piankami (tak by woda się do niego nie nalała) i kilkoma łyżkami ciepłej wody i mieszać co jakiś czas aż się rozpuszczą.
  2. Do miski z piankami wsypać troszkę cukru pudru i wymieszać. Masę przełożyć na balt i zagniatać dodając stopniowo cukier puder i barwnik. 
  3. Część masy odłożyć i dodać do niej odrobinę więcej barwnika.
  4. Powolne "wbijanie" cukru pudru do pianek zajmuje sporo czasu, ale gwarantuje, że finalny efekt nagrodzi nas za trudy. Masa powinna być leciutko lepka, ale nie klejąca. (Nieużywana masę polecam trzymać w folii przezroczystej by nie obeschła.)
  5. Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie. Można też na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. 
  6. Masy nie należy wałkować zbyt cienko, lepiej troszkę grubiej, jakieś 2-3 mm.
  7. Rozwałkowaną masą pokryć cały tort delikatnie formując ją na zagięciach. Nadmiar odciąć. Odłożony kawałek masy o intensywniejszej barwie rozwałkować, wyciąć z niego napletek i posmarowawszy go delikatnie wodą przykleić w odpowiednie miejsce. 
  8. Gotowe ciasto schować do lodówki. 
Udanej zabawy! :-)


7 komentarzy:

  1. sam wyrób bardzo nieapetycznie wygląda więc nie ma powodu do chwalenia się nim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakas "MAryja" :D pochwal sie soba :D
      ciekawy pomysl precyzja w reku :)

      Usuń
    2. Heh dzięki :-) Grunt to mieć dystans do życia. :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Każdy ma prawo do wyrażenia własnej opinii. Moje zdanie jest zgoła inne niż twoje.

      Usuń
  3. Też zrobiłam tort na panieński i zastanawiam się czy go wrzucić na bloga. Widze u Ciebie dość negatywne komentarza, a ja Ci powiem, że mi się baardzo podoba! :D

    OdpowiedzUsuń

Print