Do czołówki z dniem dzisiejszym dołącza zupa porowa. Szaleję za nią na zabój... Od dziś. To miłość od pierwszej łyżki. Bulion na wędzonych mięskach, seler, pietruszka, por, podkręcone papryką ostrą i aromatycznymi paskami salami. Oszalałam na jej punkcie i zaczynam propagandę ukochanej porowej. :-)
Składniki na 8 porcji:
- 1/2 kg żeberek wędzonych
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1,5-2 litry wody
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 2 pietruszki
- 4 pory
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 250 ml śmietanki 12 %
- sól i pieprz do smaku
- Marchewkę, selera i pietruszki umyć i obrać.
- Obrane warzywa, żeberka i boczek zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz..
- Po tym czasie wyjąć z wywaru mięso i marchewkę i odłożyć na talerz.
- Ziemniaka obrać i pociąż w plasterki.
- Cebulę i białe i jasnozielone części porów posiekać drobno.
- Posiekane warzywa smażyć ok 3-4 minuty na niewielkiej ilości oleju.
- Dodać je do wywaru i gotować ok 15 min na małym ogniu.
- Odstaw zupę by ostygła i zmiksuj partiami w blenderze (ok 2 min każdą partię) dodając śmietankę. Jeżeli chcesz zupę jeść od razu zmiksuj ją blenderem ręcznym (plastikowy/szklany może pęknąć od gorąca), wymieszaj śmietanę z odrobiną zupy i dopiero dodaj (dzięki temu się nie zważy).
- Dopraw solą i pieprzem
- Podawaj z domowymi grzankami, posiekanym salami i ostrą papryką.
Smacznego!
uwielbiam smak takiej zupy!
OdpowiedzUsuń