piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa porowa na wędzonce - najlepsza

Mam swoje 3 ulubione zupy: szpinakową, grzybową i żurek. Zaraz dalej jest dyniowa i kalafiorowa Jamiego.
Do czołówki z dniem dzisiejszym dołącza zupa porowa. Szaleję za nią na zabój... Od dziś. To miłość od pierwszej łyżki. Bulion na wędzonych mięskach, seler, pietruszka, por, podkręcone papryką ostrą i aromatycznymi paskami salami. Oszalałam na jej punkcie i zaczynam propagandę ukochanej porowej. :-)


Składniki na 8 porcji:
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1,5-2 litry wody
  • 1 marchewka 
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszki
  • 4 pory
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 250 ml śmietanki 12 %
  • sól i pieprz do smaku


  1. Marchewkę, selera i pietruszki umyć i obrać. 
  2. Obrane warzywa, żeberka i boczek zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz..
  3. Po tym czasie wyjąć z wywaru mięso i marchewkę i odłożyć na talerz.
  4. Ziemniaka obrać i pociąż w plasterki.
  5. Cebulę i białe i jasnozielone części porów posiekać drobno.
  6. Posiekane warzywa smażyć ok 3-4 minuty na niewielkiej ilości oleju.
  7. Dodać je do wywaru i gotować ok 15 min na małym ogniu.
  8. Odstaw zupę by ostygła i zmiksuj partiami w blenderze (ok 2 min każdą partię) dodając śmietankę. Jeżeli chcesz zupę jeść od razu zmiksuj ją blenderem ręcznym (plastikowy/szklany może pęknąć od gorąca), wymieszaj śmietanę z odrobiną zupy i dopiero dodaj (dzięki temu się nie zważy).
  9. Dopraw solą  i pieprzem
  10. Podawaj z domowymi grzankami, posiekanym salami i ostrą papryką. 
Smacznego!



1 komentarz:

Print